Er zijn veel verklaringen te noemen waarom het werken binnen het inkoopvakgebied zo leuk is. Zelf heb ik veel ervaring op managementniveau over de betekenis van inkoop en de leveranciersbijdrage voor organisaties. Ook als docent inkoopmanagement vind ik het belangrijk dit over te brengen op de jong professionals. Ik zeg vaak er zijn drie kenmerken waar je op gericht moet zijn om het werken binnen inkoop leuk te maken. Dit zijn ken je organisatie, ken jezelf en ken de leverancier.

Ken je organisatie

Wat maakt het inkopen zo leuk? Vaak hoor ik vanwege het feit dat je geld uitgeeft van iemand anders. Dit legt wel meteen een druk op hoe dat gedaan wordt en brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Niet elke inkoper weet zich hierin goed te manifesteren. Ik zeg vaak ga met het geld van je baas om alsof het je eigen centen zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat je er op gericht moet zijn om dan maar zo min mogelijk te willen betalen voor de producten en diensten van leveranciers. Wanneer de inkoopfunctie binnen een organisatie te veel gericht is op het realiseren van besparingen, dat richt het eigenlijk alleen maar schade aan. Wat ik altijd leuk vind zijn de vele contact binnen de organisatie. Je moet het tenslotte samen doen! Al in een korte tijd heb je met velen een gesprek, van management, verkoop, financiën, logistiek, MVO tot en met productie en uitvoering. Dit vraagt wel van de inkoper dat hij/zij snel het bedrijf leert kennen en weet hoe de hazen lopen. Daarbij komt -en is een voorwaarde om goed te presteren- dat de inkoper kennis heeft van de bedrijfsvoering en het primaire proces van de organisatie, kennis heeft van de markt waarbinnen de organisatie zich begeeft en kennis heeft van de doelstellingen en de gevoerde strategie. Onontbeerlijk is de kennis van de concurrentiestrategie. Hoe gaat de organisatie de markt en haar concurrenten te lijf. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ervaar hoe prettig dit is om op een andere manier de organisatie waar je voor werkt te leren kennen. Ik beoordeel vragen, kwesties en situaties vaak vanuit meerdere invalshoeken. Dat maak de  rol van de inkoper aantrekkelijker.

Ken jezelf

Je eigen gedrag en houding is zeer bepalend voor het succes dat je wilt realiseren. Wanneer je van aanpakken weet kun je je snel profileren binnen een organisatie. Daar hoort in het begin ook het oplossen van de rotklusjes bij. Die zijn belangrijk om snel mee te doen met de meer relevantere vraagstukken, die bovendien -is mijn ervaring-  juist leuker en leerzamer zijn. Maar wat verwacht de organisatie en haar stakeholders dan precies van inkoop? Om daarachter te komen is er inkoop accountmanagement gebaseerd op de interne behoefteanalyse. Een pragmatische aanpak door middel van een enquête en enkele validerende gesprekken met de relevante stakeholders.  Zo kom je er achter wat er van inkoop verwacht wordt en waar de eventuele verbeteringen gewenst zijn. Om hiermee bezig te zijn is echt de moeite waard, weet ik uit ervaring. Nog los van het gegeven dat de perceptie over de rol van inkoop en wat er werkelijk geleverd wordt vaak verschillend blijkt te zijn.

Ken je leverancier

Het derde kenmerk voor een interessante rol binnen inkoop ligt buiten de organisatie. Dit zijn namelijk de leveranciers waar mee samengewerkt wordt. Van belang hierbij is dat de rolopvatting die jezelf maar ook je organisatie heeft bij de bijdrage van leveranciers. Hoe kijk je naar en hoe benader je leveranciers. Dit zegt overigens veel meer van jezelf dan je denkt. Dit is de laatste jaren een veel essentiëler aspect geworden voor organisaties. Het besef dat men leveranciers heel hard nodig heeft om de eigen doelstellingen te realiseren wordt de latere jaren steeds duidelijker. Of het nu gaat om duurzaamheid, keteninrichting of innoveren. Zonder een oprechte samenwerking met leveranciers is dit niet mogelijk. Dit is een kans om je als inkoper te manifesteren en de inkoop op de kaart te zetten bij het management. Kortom er liggen op dit vlak veel kansen en dat maakt het werken binnen inkoop zo leuk. Organisaties verwachten van inkoop om hier een sturende en inspirerende rol in te spelen. De organisatie leren wat samenwerk is kan heel goed vanuit een inkooprol gedaan worden.

Ga aan de slag!

De kansen liggen bij de organisatie waar je voor werkt, bij jezelf en bij de samenwerking met leveranciers. Dit zijn drie kenmerken wat het inkoopwerk zo leuk maakt en we zijn nog lang niet uitgeleerd. Inkoop is nog volop in ontwikkeling. En is blijvend op zoek naar talenten om dit vak mooier te maken. Hoe leuk is dat!